Italský region Basilicata se nachází v jižní Itálii mezi Kampánií
a Puglií. Převážná část regionu je hornatá nebo přinejmenším kopcovitá. Avšak i v Basilicatě se můžete vykoupat v moři. Na jihu jí omývá Jónské a Tyrhénské moře. Písečné pláže však na mnoha místech střídají ústí řek a bažinaté oblasti, proto nemá region tolik známých přímořských letovisek. Ty, co existují, však stojí za to. Moře a pláže, Lidé a kultura v oblasti, Speciality místní kuchyně, Místa v Basilicata
I když není v tomto regionu turismus příliš rozvinutý, do Basilicaty přijíždějí turisté hlavně kvůli její historii. Zvláště na jihu Itálie se střetávaly v průběhu staletí různé kultury, a proto tady naleznete města i celé oblasti ovlivněné mnoha historickými epochami. Ať už se jedná o vlivy starověkého Řecka – v oblasti Metaponto
nebo o zbytky z doba prehistorické, ale i barokní – Matera
.
Moře a pláže
Pokud přece jen toužíte po odpočinku u moře, vydejte se na samý jih Basilicaty, kde se rozkládají nádherné písčité pláže často obklopené skalisky, tudíž skýtající určitý pocit soukromí. Místní přímořská letoviska, díky svému vstřícnému přístupu k turismu a také čistotě okolí a moře, dostala tři Modré plachty od *Legambiente*, kteří takto oceňují italské přímořské oblasti.
Basilicata láká slunečným podnebím a svou přívětivostí.
Lidé a kultura v oblasti
Místní obyvatelé nejsou tak zhýčkaní konzumním způsobem života, a proto se na každém rohu můžete setkat s tradiční kulturou, dodržováním místních zvyků nebo s řemeslnictvím. Jako suvenýr z cest si můžete přivézt ručně vyrobené dřevěné nástroje pro zpracování chleba nebo těstovin, keramiku, porcelán apod.
Speciality místní kuchyně
Také třeba jen vyzkoušejte místní kuchyni v nějaké zapadlé hospůdce. Určitě si pochutnáte na sladkých těstovinách se sýrem scamorza nebo na některém z typických zákusků, jako jsou například trojhránky plněné krémem z hrachu, kakaa a cukru. K tomu si dejte třeba víno Aglianico del Vulture vyráběné v okolí Potenzy
.
Místa v Basilicata
Maratea
Matera
Metaponto
Potenza
Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11